Hoge energieprijs geeft duurzame nieuwkomers extra kans in datacenters

De hoge energieprijs dwingt datacenters na te denken over hun energieverbruik. Duurzamere initiatieven hebben daardoor ineens de wind in de rug. Succes is daarmee nog niet gegarandeerd.

De huidige prijzen voor energie hebben ons zeker geholpen’, zegt Job Witteman. Hij is medeoprichter van iXora, een start-up met een eigen koelsysteem dat datacenters efficiënter kan koelen. Donderdag maakte het bedrijf bekend een grote deal te hebben gesloten met het Amerikaanse Lubrizol, onderdeel van Berkshire Hathaway, het fonds van de bekende belegger Warren Buffett.

De deal zou een minimale omzetgarantie van zo’n $30 mln betekenen voor de in coronajaar 2020 opgerichte start-up. De investering geeft het minder dan tien mensen tellende bedrijfje uit het Gelderse Ede plots een groeispurt, terwijl het product nog niet eens volledig af is.

De interesse voor de iXora staat niet op zichzelf en dat is bijzonder. Beheerders van IT apparatuur in datacenters staan bekend als conservatief en staan dus huiverig tegenover radicaal andere ideeën. Die houding is te begrijpen: zij moeten er immers voor zorgen dat machines dag en nacht functioneren. Elke verandering kan een storing veroorzaken en dus blijven de beheerders maar liever bij het bekende.

Door de toegenomen aandacht voor het milieu en de gestegen prijzen door energiekosten ruiken alternatieven echter hun kans om door te breken.

Beter dan lucht
Met efficiëntere koeling kunnen datacenters veel energie besparen. Traditioneel gebeurt het koelen vooral met lucht. Datacenters zorgen voor een koude stroom lucht die door de zalen met computers stroomt. Servers koelen daardoor af, zodat ze niet oververhit raken.

Ongeveer 30% van de energie die een datacenter gebruikt gaat op aan deze koeling. Als lucht zou worden vervangen door vloeistof, dan schiet het energieverbruik meteen omlaag omdat vloeistoffen warmte veel beter geleiden. Om diezelfde reden is ook restwarmte gemakkelijker te gebruiken om bijvoorbeeld gebouwen te verwarmen. Daarnaast is het met vloeistof mogelijk om meer vermogen per vierkante meter te koelen. Vloeistof kan dus zwaardere computers aan.

Dit is een weergave van het originele artikel geschreven door Stijn van Gils voor Het Financieele Dagblad. Lees hier het volledige artikel.

Meer weten over iXora? Neem contact op met Vincent Beek via 085 877 05 45 of mail naar vbeek@ixora.eu.

More news