iXora-oprichter Vincent Beek: Immersive koeling is een no-brainer

De marktintroductie van het koelingsconcept van iXora komt steeds dichterbij. De pionier op het gebied van immersive koeling van racks in afgesloten cassettes begint in het vierde kwartaal met de eerste twintig field tests in Nederland.

Vanaf Q2 volgend jaar wordt uitgebreid naar een global field test. Het komt op een moment dat stroomprijzen een dringende factor worden. Voor commercieel directeur en medeoprichter Vincent Beek van iXora is het duidelijk dat in geen enkele branche zoveel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid als de datacenterbranche.

Vincent heeft zelf 20 jaar ervaring in onder meer broadcasting en Live Entertainment, en daar wordt er volgens hem met geen woord over gerept. “Bij een broadcaster op locatie, of OB-Van, hoor je al snel dat ze de stroom toch niet zelf betalen”, zegt Vincent. “Bij datacenters is de knop om, en dat is mooi om te zien. Immersive koeling wordt heel enthousiast ontvangen.” De actualiteit is daar debet aan. Sommige datacenters hebben hun stroomprijzen zelfs verviervoudigd. “Men was er voorheen niet bij gebaat om stroom te besparen. Nu is dat wel het geval.”

Een oplossing als die van iXora komt dus op een goed moment. Immersive koeling is passief, maakt compacter bouwen mogelijk, en het biedt mogelijkheden om restwarmte te delen. “De komende jaren gaan we een stroomtekort zien”, weet Vincent. “Dat gaat de komende vijf, zes of misschien zelfs zeven jaar aanhouden.” Met alle vergunningen duurt het ook een tijd voordat datacenters hierop zijn aangepast.

Overheid

Het is geen wonder dat er vanuit de overheid op wordt gestuurd. Er is nog werk te doen, vindt Vincent, maar iXora voelt zich in ieder geval gesteund. “Vanuit de RVO krijgen we subsidie voor ons onderzoek en experience center, en daar zijn ze ook echt enthousiast over het project”, zegt hij. Maar naast de overheid is er volgens hem een duidelijke rol weggelegd voor de grote spelers op de colocatiemarkt. Hun taak is eindklanten overtuigen van het nut van deze koelingsvorm. Tenants moeten volgens Vincent goed worden begeleid in hun duurzaamheidspad. “Vrijwel alle bedrijven weten dat duurzaamheid belangrijk is. Maar er wordt nog te weinig nagedacht over de duurzaamheid van de data zelf. Vaak kiest men daarom voor de cloud. Maar die data staat evengoed in een datacenter, zonder dat je weet hoe duurzaam het eigenlijk is.”

Push vanuit C-level

Op C-level moeten bedrijven weten dat immersiekoeling bestaat, en dat het geschikt is voor hun situatie. Vincent: “Ze weten dat datacenters voor uitdagingen staan, maar met deze oplossing zijn ze nog niet bekend. De reputatie van deze vorm van koeling is dat het vooral geschikt is voor supercomputing en kleinschalige implementaties. Maar wat minder geschikt voor racks omdat het niet is in te passen in de infrastructuur.”

De oplossing van iXora is ontwikkeld precies met dat in het achterhoofd. De lekvrije cassettes zijn helemaal afgestemd op datacentervloeren. De 19-inch racks blijven staan. Voorlopig zit iXora nog in de testfase, maar dat is inmiddels wel in een stroomversnelling gekomen. “Onze inschatting is dat klanten beginnen met maximaal 6 kilowatt. In principe kan het tot 16 kilowatt, vier in een rack. In het begin zal het om één of twee systemen gaan.” Tijdens de field tests zal iXora scherp letten op de feedback van de datacenterengineers. “De systemen worden geleverd met een kraan, zodat je de servers kunt onderhouden”, zegt Vincent. “De cassette is een verticale server met vloeistof. Het mag niet lekken, en het moet zo eenvoudig mogelijk zijn voor de technici.” Een ander belangrijk onderdeel van de field tests is dat grote datacenterklanten worden betrokken in de gesprekken. “Daar gaan we hopelijk mooie marketingcases uit halen”, zegt Vincent. “De grote partijen moeten de behoefte generen. We willen dan ook dat zij ernaar gaan vragen.”

Van lokaal naar internationaal

De tests zijn niet alleen belangrijk voor de hardware, maar ook voor de service die iXora optuigt. “Wij willen uitlezen hoe de cassette zich gedraagt, naast natuurlijk het onderhoud”, zegt Vincent. “We zijn uiteindelijk een one-stop-shop.” En na de field tests dan? Het tweede kwartaal 2023 is het eerste moment dat iXora ook over de grens gaat kijken. “We krijgen internationaal al heel veel vragen. Nederland is een ideale testmarkt. Alle grote spelers hebben hier faciliteiten.” De competitieve markt zorgt ervoor dat partijen open staan voor nieuwe concepten. De global field test zal uiteindelijk bestaan uit 250 systemen die wereldwijd in het veld worden gezet.

Innovaties en vernieuwing worden sneller geadopteerd als er problemen ontstaan, weet Vincent. Meerdere projecten zijn de afgelopen jaren niet van de grond gekomen, en datacenters liggen onder de loep van de publieke opinie. “Daarom zitten we nu in een stroomversnelling. De markt voor immersive koeling begint klein, maar de early adopters komen eraan. Want immersive koeling is een no-brainer.”

Meer weten over immersive koeling van iXora? Neem dan contact op met Vincent Beek via 085 877 05 45 of mail naar vbeek@ixora.eu.

Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 4 en op ITchannelPRO

More news